Започва възстановяването на църквата в Езерец

На 23 януари 2015 бе направена първа копка на възстановяването на църквата “Св. Георги Победоносец” в Езерец. Събитието събра около 50 души жители и гости на селото, сред които кметицата на община Шабла проф. Райна Бърдарева, заместниците и Мариян Жечев и Георги Тодоров, кметският наместник в Езерец Петранка Георгиева, Яксенка Моллова – представител на Варненска митрополия и гл. архитект Габриела Семова – автор на проекта за реконструкция на сградата. Трима свещеници – отец Павел Максимов, отец Василий от Каварна и йеромонах Никифор от Варненска митрополия, отслужиха водосвет и благословиха началото на ремонта.

Проектът Реконструкция и възстановяване на православен храм “Св. Св. Георги Победоносец” и благоустрояване на прилежащото пространство е на стойност 365 407, 82 лв и се финансира изцяло с европейски средства от ДФ „Земеделие“, мярка 322 – програмен период 2007-2013 от Програмата за развитие на селските райони. За изпълнител на ремонтните дейности беше избрана варненската фирма „Рони Колор“ ЕООД с управител инж. Димитър Куртев.

Предварителните планове за възстановяването предвиждат и да бъде освободено пространството около входа на църквата, за да може той да се види в цялата си красота. Ще бъдат обвновени вътрешните колони, а мазилката ще се изчисти до автентичните каменни стени. Ще се направи опит за разкриването на първия слой от уникалния каменен под. По-късно според откритите стари снимки ще се търси възвръщане вида на иконостаса и цялостната вътрешната уредба. Около храма ще бъде издигната ограда с железни порти.

carkvata-v-ezerets-nadpis

Запазени източници документират, че историята на църквата в Езерец датира поне от 1853 година, като оцелява след разрушителното земетресение от 1901-ва. След 40-те години на ХХ век тя спира да функционира, имуществото е разграбено, но иконите са спасени и до днес се съхраняват в храма „Св. Харалампий“ в Шабла.

Comments are closed.